Puštena u rad Plinska stanica Cerići

Puštanjem u rad Plinske stanica Cerić u vukovarsko-srijemskoj općini Stari Jankovci investitora kanadske tvrtke Vermilion i priključenjem istražnih polja Cerić i Berak na plinski transportni sustav Plinacra proizvodnja prirodnog plina u Republici Hrvatskoj povećat će se od 400 do 500 tisuća kubičnih metara plina na dan.

To je između ostalog rečeno na prigodnoj svečanosti koja je održana 10. srpnja u Starim Jankovcima  na kojoj je kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske sudjelovao ministar gospodarstva Ante Šušnjar, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan, savjetnica za međunarodnu trgovinu Veleposlanstva Kanade u Republici Hrvatskoj Synthia Dodig, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i održivi razvoj Vukovarsko-srijemske županije Marija Budimir, ispred Plinacra Zoran Bulić, direktor Sektora održavanja i razvoja transportnog sustava  te ostali gosti.

Obraćajući se nazočnim gostima Ministar Šušnjar istaknuo je podršku i suradnju Vlade Republike Hrvatske, odnosno Ministarstva gospodarstva i Agencije za ugljikovodike, pri realizaciji aktivnosti na istražnim poljima Vermiliona.
 
“Uključenost i posvećenost Republike Hrvatske privlačenju investicija i novih investitora rezultirala je i novim Ugovorima o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika koji su rezultat kvalitetnih pregovora Vermiliona i države te predstavljaju primjer dobre prakse, a njihova primjena donosi trajne koristi Hrvatskoj i svim njezinim građanima”, kazao je ministar.
 
“Svakako ćemo nastaviti s razvojem projekata vezanih uz istraživanje plina, kako na kopnu tako i na moru, a sa svojim istraživanjima nastavlja i naš partner - kompanija Vermilion, sukladno potpisanim ugovorima, i to na istražnom prostoru kod Kutine te očekujemo još pozitivnih rezultata. Na temelju uspješne investicije u eksploataciji plina gdje je partnerski odnos Vlade RH i investitora Vermilion osigurao novu proizvodnju plina osigurana je energetska sigurnost Republike Hrvatske a time i umanjena ovisnost o uvozu ovog energenta. U sklopu zelene tranzicije razvijamo projekte istraživanja geotermalnog potencijala, što zahtjeva daljnji rad na energetskom zakonodavstvu i ubrzavanju administrativnih postupaka, čemu će ministarstvo biti posvećeno”, zaključio je ministar Šušnjar
 
Predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan također je ocijenio kako je puštanje u rad plinske stanice Cerić vrlo značajno za Hrvatsku. Kako je istaknuo riječ je o eksploataciji ugljikovodika na temelju prvog ugovora o podjeli proizvodnje s namjerom da udio države u cijelom procesu proizvodnje ugljikovodiku i u zaradi bude veći nego što je to na postojećim ugovorima.

Napomenuo je da državi osim naknade za pridobivanje pripada niz administrativnih naknada i bonusa.
Izvršni direktor regije centralne i istočne Europe tvrtke Vermilion Zagreb Exploration Jefferey Davies poručio je kako je današnji dan vrlo značaj za Vermilion, ali i Hrvatsku, jer je riječ o međunarodnom ulaganju i činjenici da međunarodna tvrtka otvara pogon i zapošljava ljude na tako važnom projektu. Zahvalio je Plinacru i PPD-u na pomoći kod realizacije ovog velikog projekta.