Plinacro na 12. međunarodnoj konferenciji HUNIG-a

U organizaciji Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa u Šibeniku je od 7. do 9. listopada održana 12. međunarodna konferencija nafta, plin, geoterme, vodik - održiva energetska budućnost, koja je okupila oko 220 sudionika iz zemlje i inozemstva.
 
Uvodno se sudionicima HUNIG-ove konferencije među ostalim obratio i predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar navodeći pri tom brojne projekte koji imaju za cilj osiguravanje sigurnog i pouzdanog transporta prirodnoga plina.



Plinacro je na vrijeme obavio i  sve potrebne pripreme i nužne radove zbog kojih je Hrvatska već danas energetski stabilna i neovisna o plinu iz Rusije. I ne samo to, rekao je Arar, uspješno smo odgovorili na iskazani interes za povećanjem izvoznih kapaciteta LNG terminala prema Sloveniji i Mađarskoj i drugim europskim zemljama. Plinacro je za tu namjenu iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti od hrvatske Vlade dobio 533 milijuna eura za izgradnju četiri plinovoda zahvaljujući kojim će se povećati tehnički kapacitet plinovoda s 2,9 na 6,1 milijardu kubika godišnje i time povećati sigurnost opskrbe Hrvatske i susjednih zemalja.  


 
S obzirom na našu ulogu u jačanju energetske neovisnosti najavio je daljnje aktivnosti na izgradnji Jonsko - jadranskog plinovoda te južne interkonekcije s Bosnom i Hercegovinom.  
U kontekstu razvoja sustava naglasio je kako aktivno pratimo tehnologije transporta i primjene vodika i biometana te ostalih dekarboniziranih plinova. 

Zahvaljujući velikom iskustvu koje imamo u izgradnji i modernizaciji plinskog transportnog sustava, ambiciji naših djelatnika da realiziraju i ove velike projekte, vjerujem da ćemo sve planirano, kao i dosad uspješno ostvariti - rekao je na kraju Arar zaželivši uspješan rad sudionicima Konferencije.     
   
Više detalja o plinskom transportnom sustavu RH te ključnim strateškim projektima tvrtke nazočnima je u uvodnom izlaganju predstavio Robert Bošnjak, pomoćnik članice Uprave.



Bošnjak je također bio i sudionik panel rasprave „Na krilima tradicije prema održivoj energiji - tranzicija sektora nafte i plina“ na kojoj su sudjelovali  Želimor Šikonja iz HUNIG-a, Marijan Krpan  iz Agencije za ugljikovodike, Miroslav Skalicki iz INE, Marius Nowak iz Vermiliona, Gabor Bada iz Ascepta te Damir Vrbić iz  Janafa. 


 
Veliki doprinos uspjehu konferencije dali su i savjetnik predsjednika Uprave Plinacra izv. prof. dr. sc. Darko Pavlović, kao koautor dva rada: „Dekarbonizacija i geotermalna energija u kontekstu energetske tranzicije - studija slučaja Lunjkovec - Kutnjak“ i „Vodikova paradigma - regulatorni paket Europske unije“  kojeg je uspješno prezentirala autorica rada Marija Gilja tajnik Društva Plinacro. Zapaženo predavanje održao je i direktor Službe transporta plina Luka Dermišek koji je zajedno s koautorom Tvrtkom Begovićem predstavio rad  „Modernizacija plinskog transportnog sustava RH“.