Studenti Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta posjetili Plinacro

Oko 40 studenata Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u pratnji profesorice Darie Karasalihović Sedlar, posjetilo je danas Plinacro, nastavljajući tako višegodišnju tradiciju suradnje dviju institucija. 
 
Studente treće godine preddiplomskog i druge godine diplomskog studija naftnog rudarstva uvodno je pozdravila Ivana Marković, direktorica Sektora upravljanja transportnim sustavom i prodaje transportnih kapaciteta, nakon čega im je Josip Jovanovac, rukovoditelj Službe tehnološkog upravljanja, među ostalim, pobliže predstavio Plinacro, njegove obveze i odgovornosti kao operatora plinskog transportnog sustava (OTS) te zakonodavni okvir koji regulira Plinacrovu djelatnost. Također, približio im je situaciju na hrvatskom tržištu plina iz pozicije OTS-a te tehničke preduvjete za obavljanje Plinacrove djelatnosti.



U nastavku je Hrvoje Krhen, direktor Sektora razvoja i investicija, studente upoznao s iznimno značajnim i tehnološki kompleksnim projektom izgradnje prve kompresorske stanice na hrvatskom plinskom transportnom sustavu, s naglaskom na smjernice u njezinu planiranju, aktivnosti u projektu i njegovu dinamiku, a rukovoditelj Službe strateškog razvoja Robert Bošnjak predstavio im je dobavne pravce u okruženju kao i potencijalne nove pravce koji su u Plinacrovom Desetogodišnjem planu razvoja PTS-a.


 
U završnom dijelu predavanja Vlado Belačić, rukovoditelj Službe održavanja i skladištenja prezentirao je studentima aktivnosti na održavanju sustava, kako bi se osigurao pouzdan i siguran transport, te istaknuo kako se za te namjene godišnje troši oko 40 milijuna kuna, dok je Ivan Fugaš iz Sektora transporta plina studentima predstavio napredne tehnologije u održavanju transportnog sustava. Prezentirao je projekt uvlačenja fleksibilnih cijevi u postojeći plinovod, te upotrebu dronova i optike u nadzoru transportnog sustava.
 
Na kraju posjeta studenti su obišli Plinacrov Nacionalni dispečerski centar (NDC), putem kojeg se vrši kontinuirani operativni nadzor transportnog sustava s ciljem osiguranja sigurnog i pouzdanog transporta. Voditeljica NDC-a Dragica Bago kratko im je predstavila kako zaposlenici NDC-a 24 sata na dan, 365 dana u godini prate stanje tehnoloških parametara transportnog sustava i ispravnost rada postrojenja te koordiniraju aktivnosti održavanja plinovoda i postrojenja transportnog sustava.